- Tutaj jesteś:
- Strona główna
- Aktualności
- Warsztaty edukacyjno-kulinarne
Warsztaty edukacyjno-kulinarne
W dniach od 14 do 16 kwietnia 2025 roku uczniowie klas I-V naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach edukacyjno-kulinarnych w ramach projektu ,,Owoce i nabiał w szkole".
Głównym celem zajęć było promowanie zdrowej diety, pochodzenia, uprawy, produkcji owoców, warzyw oraz produktów mlecznych, przeciwdziałania marnotrawienia żywności, postępowania z odpadami spożywczymi.
Specjalista nauk żywienia przeprowadzając grę edukacyjną typu escape room w atrakcyjny sposób przybliżył uczniom podaną tematykę związaną z talerzem zdrowego żywienia, produkcją mleka i produktów mlecznych, pochodzeniem i uprawą owoców i warzyw, nie marnowaniem żywności oraz segregowaniem odpadów.
Uczniowie mieli w ramach warsztatów kulinarnych możliwość samodzielnego przygotowania posiłku, sałatek, wypicia zdrowego mleka, zjedzenia owoców. Każdy z nich mógł poczuć się prawdziwym kucharzem, ubranym w fartuszek i czapkę kucharską.
Ponadto każda z klas otrzymała po 2 zestawy mini ogródków do rozsiewu owoców, warzyw oraz ziół. Na pewno zostaną wykorzystane po świętach. Uczniowie już nie mogą się doczekać.
Serdecznie dziękujemy!
Publikacja artykułu: piątek, 18 kwietnia 2025r.. Liczba wyświetleń: 36.